Total: 0.00 лв.
Total: 0.00 лв.

Как да изберем бинокъл? Ще се опитаме да ви бъдем полезни с основните параметри и тяхното значение.

  • Числа
  • Поле на видимост
  •  Изходна леща
  • Призми
  • Покритие на обектива
  • Фокус

Числа

Може би сте забелязали, че имената на биноклите винаги включват цифри, като например Levenhuk Bino Basic 10×40. Ако сте начинаещ, може да не знаете какво означават тези числа. Първото число, 10 в нашия пример, е увеличението. С други думи, увеличение от 10 ще направи обекта 10 пъти по-близо до вас или 10 пъти по-голям, отколкото бихте го видели с просто око.

Имайте предвид, че увеличението от 10 вероятно е всичко, от което се нуждаете за редовни цели. С увеличаването на броя на увеличението, изображението става по-неясно и нестабилно и по-малко ярко. Това се случва, защото, заедно с обекта, всичко останало се увеличава, включително и треперенето в ръцете ви. Ако увеличението е по-голямо от 10, трябва да използвате опора за бинокъла, като например статив.

Второто число, 40 в нашия пример, показва диаметъра на предната леща. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добро е изображението. Така че, 10х40 е много по-удобно от 10х25 например. Единственият недостатък на по-голямото число е, че той увеличава теглото на бинокъла.

Поле на видимост

Полето на оглед е друго нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате кой бинокъл да купите. Накратко, полето на видимост се отнася до количеството пространство, което виждате през бинокъла. Да предположим, че гледате стена на 1000 ярда пред вас. С полето на видимост 250 ще видите 250 фута от тази стена, без да се налага да обърнете главата си. Логично, с увеличаването на увеличението, ще видите по-малко от тази стена, но по-подробно. Следователно, колкото по-голямо е увеличението, толкова по-малко е полето на видимост.

Ако носите очила, трябва да обмислите облекчението на очите на бинокъла. Облекчението на очите е максималното разстояние от окото до окуляра, при което все още се наблюдава цялото зрително поле. Това разстояние не трябва да бъде по-малко от дебелината на вашите очила.

Изходна леща

Помислете за изходната леща като за зеницата на окото си върху бинокъла. Изчислява се в милиметри, като второто число се разделя на първото, като това: 40/10 = 4. Изходната леща грубо ви казва каква ще бъде яркостта на изображението. За основни цели 2.5-3 е добре. За звездите, 5-7 е по-добре. Не е необходимо нищо по-високо, освен в случаите, когато бинокълът се разклаща силно, например на лодката; 7+ дава по-стабилен образ, отколкото всеки друг изходен ученик.

Призми

Покривните призми придават на бинокъла поглед и усещане за светлина. Така че, ако видите две свързани прави тръби, бъдете сигурни, че вътре в тези бинокли има покривна призма. Теглото и външният вид вероятно са единствените предимства на тази призма над призмата на покрива, като недостатъците са много по-висока цена и по-малко остър образ.


Призмата е парче стъкло, което обръща изображението от неговата обърната позиция, тъй като идва през предната леща, така че да я виждаме правилно. Призмите са абсолютна необходимост.

Има Порро призми и покривни призми. Разликата е ясна. Порро призмите са класически: светлината преминава през няколко призми, разположени на различни нива вътре в бинокъла и в окото. Такава конструкция прави бинокълите по-тежки и по-обемисти – също по-евтини и с много високо качество.

Стъклото, използвано в призмите, определя тяхното качество. Има два вида: Bak4 (много високо качество) и BK7 (не толкова добър).

Покритие на обектива


Когато светлината минава през лещата, тя губи голяма част от блясъка си. Така че, за да запазим образа ярък, се използват специални химикали. Лещите могат да имат само един слой покрития (най-малко ефективни). Multicoating е много по-добре, покриване на лещи с няколко слоя на специални химикали и правене на изображението много по-ярка. Пълното мултикоатиране е най-доброто, като всеки един обектив в бинокъла е многослоен.

Фокус


Когато гледате през бинокъла, изображението не е винаги остро – фокусът трябва да се регулира. Има три често срещани вида фокусиране. Биноклите с централен фокус имат в средата рамо, което при завъртане регулира фокуса за двете очи едновременно. Това е най-често срещаната конструкция. Индивидуалният фокус на окуляра изисква отделно регулиране за всеки окуляр, но след като веднъж е фокусиран, той не трябва да се регулира никога отново, защото е адаптиран към зрението ви. Това е много добро за дълги разстояния, но не е толкова добро за къси разстояния. В някои бюджетни модели фокусът се определя от производителя и не можете да го регулирате, което не е идеално.

Биноклите с централен фокус и отделните бинокли на окуляра обикновено ви позволяват също да регулирате диоптъра, което е много удобно, защото човешките очи са склонни да се различават в способността за зрение.

Също така, с повечето бинокли, можете да регулирате междузвездното разстояние или разстоянието между вашите зеници, като плъзнете бинокъла заедно или отделно.

Всеки модел има минимален фокус или близък фокус, който се отнася до разстоянието, на което бинокълът започва да се фокусира. Ако обектът е по-близо от тази точка, фокусирането става невъзможно.

Ще се радваме ако сме Ви били полезни със статията “ Как да изберем бинокъл? “. Моля, оставете коментар.

4 thoughts on “Как да изберем бинокъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button
X